Оціночний портал

Новини – Аналітика та Дослідження – Законодавство – Практика

все для Оцінювача в одному місці

Оціночний портал України

Оціночний портал – створений на принципах самоврядування та покликаний об’єднати зусилля громади оцінювачів України у питаннях вдосконалення оціночного законодавства, підвищення престижності професії Оцінювача та обговорення нагальних питань в практиці.

Інфографіка Потужності зберігання зерна в Україні по областях — Elevatorist

В умовах війни загальна потужність українських елеваторів — число дуже нестабільне. Через дії ворогів воно постійно зменшується. В останньому дослідженні KSE втрати елеваторних потужностей в Україні оцінили майже у 20%. Від 24 лютого 2022 року до грудня 2023 року 11,3 млн т місткостей знищено, а 3,3 млн т пошкоджено.

Проте зерновий бізнес продовжує відновлювати пошкоджене, розширювати вже наявні потужності та будувати нові. Це відбувається навіть у прикордонних з ворогом областях.

Elevatorist.com за відкритими даними підготував оновлену статистику з будівництва елеваторів за останні два роки, від початку великої війни. Це приблизна оцінка, оскільки не всі публічно відкривають інформацію про будівництва, проте вона дає можливість оцінити загальні потужності зберігання зерна в області, обсяг потужностей, які додалися за роки вторгнення, а також приблизну кількість елеваторів. Дані актуальні на кінець березня 2024 року.

Захід України

В західних областях України будівництво елеваторів від початку вторгнення активізувалося. За даними з відкритих джерел, за останні два роки в регіоні побудували принаймні 600 тис. т елеваторних потужностей разом з місткостями перевантажувальних терміналів. Найбільший показник приросту по регіону у Волинській області.

Загалом елеваторні потужності західних областей складають приблизно 7 млн т.

Чернівецька область
Чернівецька область

Івано-Франківська область

Івано-Франківська область
Закарпатська область
Закарпатська область

Львівська область

Львівська область
Тернопільська область
Тернопільська область
Волинська область
Волинська область

Рівненська область

Рівненська область

Північ України

Частина північних областей країни знаходиться під обстрілами — Сумська, Чернігівська. Все ж таки, навіть там будують потужності для зберігання. Найбільшим приріст потужностей за останні два роки був у Чернігівській області — 240 тис. т. Водночас на Сумщині пошкоджені або повністю зруйновані від російських обстрілів більше 70 тис. т потужностей зберігання.

Житомирська область
Житомирська область
Київська область
Київська область
Чернігівська область
Чернігівська область
Сумська область
Сумська область

Центральні області України

Серед центральних областей України від початку повномасштабного вторгнення найбільше елеваторних потужностей побудували в Хмельницькій, Вінницькій та Полтавській областях. На Хмельниччині приріст потужностей склав 300 тис. т від 2022 року, а в області працює близько 75 зерносховищ. У Полтавській області збудували за останні два роки приблизно 240 тис. т елеваторних потужностей, а загалом на Полтавщині діє 107 зерносховищ.

Черкаська область
Черкаська область
Хмельницька область
Хмельницька область
Вінницька область
Вінницька область
Кіровоградська область
Кіровоградська область
Полтавська область
Полтавська область

Схід

Серед східних областей можемо оцінити елеваторну статистику лише в Харківській області, і вона не тішить. Через окупацію та обстріли на Харківщині пошкоджено понад 500 тис. т потужностей зберігання зерна, а побудували за цей час місткостей приблизно на 10 тис. т, за даними з відкритих джерел.

Харківська область
Харківська область

Південь

Серед південних областей найбільше будували на Одещині — переважно річкові термінали та складські приміщення для зберігання зерна на Дунаї. Наприклад, компанія «НІБУЛОН» у 2022 році збудувала перевантажувальний термінал в Ізмаїлі.

 

Дніпропетровська область
Дніпропетровська область
Миколаївська область
Миколаївська область
Одеська область
Одеська область

 

Джерело – Elevatorist.com Підготували – Світлана Сазонова і Олена Гайдук